914 bedrijven

Online shop

Reviewsbird

Online shop

Digitalisering verandert de economie en de samenleving in een rap tempo. Dit biedt natuurlijk kansen. Denk bijvoorbeeld maar aan het gemak van online winkelen, internetbankieren en elektronische belastingaangiftes doen. Er wordt voorspeld dat in de toekomst digitale technologieën steeds meer invloed gaan hebben op onze manier van werken en leven. Digitalisering biedt voor iedereen voordelen en zorgt zeker voor meer welvaart. Zo produceren bijvoorbeeld fabrieken beter, slimmer en voordeliger door slimme robots. En besparen artsen en patiënten door elektronische toepassingen in de zorg tijd en moeite. En digitale lesprogramma’s beiden kinderen lesstof op hun eigen niveau. 

Nederland is nu al één van de koplopers in de Europese Unie als het gaat om ICT en digitalisering. Bijna alle Nederlanders (zo’n 94 procent) maken gebruik van internetdiensten, zoals bijvoorbeeld online shoppen (82 procent van de Nederlanders) en online bankieren (93 procent van de Nederlanders). 

Het is dan ook niet gek dat wij in ons land zo’n tachtig duizend online webwinkels hebben. Het gros van deze webwinkels verkoopt fashion of non-food artikelen. Van deze webwinkels zijn er ruim twee duizend aangesloten bij de website Thuiswinkel.org, en zij vertegenwoordigen ruim zeventig procent van alle online consumentenbestedingen in Nederland. Bijna dertig duizend Nederlandse bedrijven heeft één of meerdere webshops waarmee ze het grootste deel van hun omzet behalen. 

Niet alleen doen steeds meer mensen online aankopen, ook het aankoopbedrag ligt de laatste jaren een stukje hoger. Waar mensen misschien eerst alleen een t-shirtje bestelde dat in de winkel niet op voorraad was, worden er nu zelfs hele loungesets voor in de tuin besteld. Misschien een leuk feitje: niet vrouwen, maar juist mannen geven gemiddeld het meeste geld uit aan online shoppen. Recent onderzoek wees uit dat vijftien procent van de mannen en negen procent van de vrouwen in totaal vijfhonderd euro of meer hebben uitgegeven aan online shoppen.