26 bedrijven

Energie

Reviewsbird

Energie

Nederland telt heel veel energieleveranciers, zowel kleine (zoals bijvoorbeeld Budget Energie) en grote leveranciers (zoals bijvoorbeeld Eneco) die ook nog eens verschillende soorten energie leveren. Om een goede keuze te kunnen maken is het eerst belangrijk om uit te leggen welke verschillende manieren er zijn om energie op te wekken. Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen “groene” energie en “grijze” energie. Groene energie wordt op een duurzame en milieuvriendelijke manier opgewekt, terwijl grijze energie wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, wat toch echt wel een stuk minder milieuvriendelijk is. 

Grijze energie wordt dus gewonnen uit fossiele brandstoffen. Het kan zijn dat je nog nooit van deze term gehoord hebt maar bij fossiele brandstoffen kan gedacht worden aan kolen, aardgas, en aardolie. Door verbranding van deze brandstoffen komt, naast energie dus, ook CO2 vrij. CO2 kan schadelijk zijn voor het milieu. Naast dat het schadelijk is voor het milieu raken deze zogeheten fossiele brandstoffen ook ooit een keer op en maakt het Nederland dus afhankelijk van andere landen waar wel grotere hoeveelheden fossiele brandstoffen aanwezig zijn. 

Het is daarom niet voor niks dat groene energie inmiddels een stuk belangrijker is geworden. Het is immers inmiddels bekend dat energiebronnen met fossiele brandstoffen negatieve effecten kunnen hebben op het milieu. Negatieve effecten kunnen bijvoorbeeld zijn: vervuiling, het ontstaan van schadelijke bijproducten en constante prijsschommelingen. Na jaren van onderzoek werd er een duurzaam en veiliger alternatief gevonden, namelijk groene energie die afkomstig is uit duurzame energiebronnen zoals zon, water en wind, waarvan wij in Nederland wel genoeg hebben. Je hebt zelf ook vast wel eens zonnepanelen op een dak zien liggen of windmolens zien draaien, omdat deze energiebronnen uit de natuur zelf komen zou je ze onuitputtelijk kunnen noemen.