Welke energieleverancier is het beste voor mij?

Welke energieleverancier is het beste voor mij?

Energie

Wanneer je een eigen woning hebt is het ook belangrijk dat je een energieleverancier hebt voor je energiecontracten. Het is vanzelfsprekend dat we ook het meeste voordeel uit onze contracten willen halen! Doordat er veel verschillende bedrijven zijn die hun energie diensten aanbieden en hier verschillende kortingen en voordelen bij voorzien, is het vaak moeilijk om een goede keuze te maken. In deze blog kom je te weten hoe je de goedkoopste energieleverancier vindt en hoe je makkelijk kan overstappen naar een andere leverancier! Lees snel verder.

Energieleveranciers

In Nederland hebben we veel verschillende energieleveranciers waarbij je je energie contract kan afsluiten. Het is daarom ook belangrijk dat je goed nadenkt over welke leverancier het beste bij je past!

Zonder een actief contract bij een energieleverancier heb je geen elektriciteit of gas dat je kan gebruiken. Het is dus belangrijk dat wanneer je verhuist of een nieuwe woning bouwt, je ook zo snel mogelijk contact opneemt met een energieleverancier die je een contract kan aanbieden!

Voordat je je contract afsluit is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de leverancier die het beste bij je past en waar de diensten perfect zijn voor jouw situatie!

Welke energieleverancier heb ik nodig?

Er bestaan verschillende soorten energieleveranciers waarbij je terecht kan. Maar je moet eerst weten voor welke diensten je een contract nodig hebt.

Zo zijn er tegenwoordig veel woningen die enkel gebruik maken van elektriciteit en die dus geen gas contract nodig hebben. Deze mensen kunnen dus ook best zoeken naar een elektriciteitsleverancier.

Voor de mensen die zowel gas als elektriciteit nodig hebben kunnen hier contracten voor afsluiten bij de meeste energieleveranciers. Wanneer je beide energievormen nodig hebt, kan je er ook voor kiezen om je gas contract bij een gasleverancier af te sluiten!

Voor mensen die een groen leven willen leiden bestaan er ook energieleveranciers die enkel groene energie leveren! Dit betekent dat hun energie vooral van wind, zonne en waterenergie komt. Dit kan soms wel een stukje duurder zijn dan de andere energieleveranciers!

Voordat je dus gaat zoeken naar verschillende contracten moet je eerst te weten komen welke contracten je graag zou willen aangaan. Wanneer je dit hebt gedaan kan je beginnen aan je zoektocht naar de energiebedrijven die het beste bij jou passen!

De goedkoopste energieleverancier

Niemand betaald graag te veel voor zijn of haar energie. Daarom doe je best eerst wat onderzoek naar de energieleverancier die de goedkoopste diensten aanbiedt!

Op de websites van de verschillende leveranciers kan je een simulatie doen voor je jaarlijkse en maandelijkse kosten voor de verschillende contracten die deze leverancier aanbiedt.

Hoe moet je je energie berekenen

Om deze simulatie te doen moet je eerst je jaarlijkse energieconsumptie berekenen. Meestal vindt je deze waarde op een jaarafrekening van je huidige leverancier. Als je gaat verhuizen heb je echter nog geen jaarlijkse afrekening!  Het kan ook zijn dat je van plan bent om van energieleverancier te veranderen, hier kan het dan ook handig zijn als je je energieverbruik kent.

Je kan je energieverbruik makkelijk berekenen door op een dag een meteropname te doen. Hierbij maak je gewoon een foto van de meterstanden op die bepaalde dag.

Dit moet je dan opnieuw doen maar dan 3 tot 6 maanden later. Hierna verminder je de tweede meterstanden met de waarde van de eerste foto die je genomen hebt. Op deze manier ontdek je wat je op 3 of op 6 maanden verbruikt hebt. Deze waarde kan je dan eenvoudig omrekenen naar je energieverbruik in een jaar! Hoe langer je wacht hoe nauwkeuriger je schattingen zullen zijn.

Wanneer je deze methode gebruikt om je energie te berekenen, raden we je aan dat je de wintermaanden in je berekening hebt. Over het algemeen wordt er meer energie in de winter dan in de zomer gebruikt!

Hoe vind je de goedkoopste energieleverancier?

De goedkoopste energieleverancier vinden kan soms een heel ingewikkeld werk zijn. Zo hebben verschillende leveranciers vaak een aantal verschillende contracten waar je voor kan kiezen.

Dit kan het kiezen van een energieleverancier een zeer overweldigend proces maken. Om een goede leverancier te vinden moet je namelijk veel onderzoek doen naar de verschillende opties die je zelf hebt! Gelukkig zijn er verschillende bedrijven die je hierbij helpen.

Zo heb je bijvoorbeeld online platformen waar je alle verschillende contracten, die in jouw buurt beschikbaar zijn, kan vergelijken! Op deze platformen geef je je informatie zoals je adres, je jaarlijks verbruik en alle andere dingen in, en het platform zal dan alle verschillende contracten die beschikbaar zijn voor jou met elkaar vergelijken en in een lijst gieten!

Zo kan je zelf nagaan bij welke leveranciers er aantrekkelijke promoties zijn en welke leveranciers je eigenlijk zou moeten vermijden!

Het is vaak ook mogelijk om via deze platformen nieuwe contracten aan te gaan en vaak is het zelfs verplicht om het contract via dit platform aan te gaan, om de korting te ontvangen!

Het kan ook zijn dat in deze lijsten, jouw huidige leverancier als een van de opties naar boven komt. Je kan je dan alle moeite van het overstappen besparen en best even contact opnemen met de klantendienst van je huidige leverancier. Ze kunnen namelijk in de meeste gevallen je huidige contract aanpassen naar een voordeliger tarief als dit beschikbaar is!

Heb je op dit moment een contract bij een leverancier en zou je graag willen overstappen, maar weet je niet goed hoe je dit zou moeten doen? Lees dan snel verder! In het volgende deel van de blog kom je erachter hoe je dit eenvoudig kan doen.

Hoe verander je van energieleverancier?

De meeste energieleveranciers bieden jaarlijkse contracten aan, als je deze niet zelf veranderd worden deze stilzwijgend verlengd. Dit betekent dat er kleine aanpassingen in het contract gebeuren waar de leverancier je niets over hoeft te vertellen. Meestal is dit een kleine stijging in de prijs. Het is dus altijd zeer belangrijk om je energiecontracten goed in de gaten te houden.

Zo kan je best ieder jaar van energieleverancier veranderen of kijken naar de verschillende promoties die je huidige leverancier in de aanbieding heeft!

Veel mensen weten niet hoe eenvoudig het eigenlijk is om van de ene naar de andere leverancier over te stappen!

Je kan gewoon een nieuw contract laten ingaan bij een andere maatschappij. Je moet meestal wel nog een maand wacht als opzeggingstermijn en je zal een eindafrekening voor de oude leverancier moeten betalen.

Een nieuw contract afsluiten kan je op verschillende manieren doen, maar er zijn een aantal dingen die je voor elke manier zult nodig hebben! Je moet namelijk de volgende dingen altijd bij de hand hebben:

  • De meternummers van je gas en elektriciteitsmeter
  • De huidige meterstanden
  • Je gegevens zoals naam en adres

Extra informatie die je moet geven indien je zonnepanelen hebt:

  • Informatie over hoeveel panelen je ter beschikking hebt
  • Het vermogen van de omvormer

Wanneer je dit allemaal bij de  hand hebt kan je dit ook invullen op de website van de leverancier of op de vergelijkingswebsite waar je het meeste voordeel op gevonden hebt!;

Een andere manier om een contract af te sluiten is door de nieuwe leverancier telefonisch te contacteren. Meestal zullen ze je graag helpen om een nieuw contract af te sluiten!

Voordat je een nieuw contract aangaat is het belangrijk dat je je huidige leverancier contacteert om te vragen of er opzeggingskosten zijn.

Dit zijn kosten die je moet betalen wanneer je vroegtijdig van leverancier verandert! Als deze in je contract verwerkt zitten, moet je berekenen of het voordeel dat je krijgt met je nieuwe contract het wel waard is. Anders is het best dat je even wacht met het overstappen naar een nieuwe maatschappij!

De beste leverancier voor mij?

Nu je weet hoe je van leverancier moet veranderen en dat het overstappen eigenlijk niet zo moeilijk is, kan je eindelijk op zoek gaan naar de leverancier die het beste bij je past!

Wanneer je een nieuw contract gaat afsluiten wil je geld besparen op je energierekening, terwijl dat je ook nog een goede ervaring hebt met de energiemaatschappij waar je klant van zult worden.

Voordat je effectief een contract aangaat is het echter moeilijk om te bepalen of je wel een goede ervaring zult hebben. Daarom kan je best eerst wat onderzoek doen naar de reputatie van verschillende bedrijven.

Je kan aan je familie en vrienden vragen welke energieleverancier zij hebben en wat hun ervaring met deze leverancier is. Een andere manier om erachter te komen welke energieleveranciers het beste bij je passen is door het lezen van reviews.

Zo kan je op onze websites de reviews lezen van andere klanten die al een contract met jouw potentiële energieleverancier zijn aangegaan! Op basis van de goede en/of slechte reviews kan je dan een betere beslissing nemen bij het kiezen van je energieleverancier!

Wat je moet weten over energieleveranciers

Wanneer je een nieuw energiecontract aangaat kan je best altijd eerst onderzoek doen naar de verschillende leveranciers die contracten voorzien bij jou in de buurt. Wanneer je dit hebt gedaan kan je best nagaan of deze leveranciers aanbiedingen hebben waar jij gebruik van kan maken!

Nadat je een selectie hebt gemaakt van de verschillende contracten die je eventueel wilt afsluiten, kan je best reviews gebruiken om je meer informatie te geven over de bedrijven zelf. Deze reviews kunnen je dan helpen bij het kiezen van de organisatie die het beste bij je past!

Meer Energie