58 bedrijven

Dieet & Gezond

Reviewsbird

Dieet & Gezond

Bijna de helft van alle Nederlanders is op dieet of denkt er wel eens aan om op dieet te gaan. Vooral veel vrouwen blijken graag af te willen vallen, uit recent onderzoek bleek dat 54 procent van de Nederlandse vrouwen wel iets ziet in een dieet. Bij mannen is dat percentage aanzienlijk lager. 38 procent van de mannen denkt er wel eens aan om af te gaan vallen. Meer dan de helft van de mensen die een dieet volgt zegt af te willen vallen omdat het beter voor hun gezondheid is. Voor een kwart is een beter uiterlijk de belangrijkste motivatie, bij jongeren ligt dit weer anders. Daar is voor 41 procent een beter uiterlijk de belangrijkste reden om af te vallen.

Het is goed, maar tegelijkertijd ook slecht nieuws: er zijn tegenwoordig heel veel verschillende diëten. Maar hoe weet je nou wat voor jou een geschikt dieet is? Dit hangt echt af van wat jouw doel is, hoe je lifestyle op dit moment is en aan welke voedselsystemen je wilt deelnemen (ben jij bijvoorbeeld vegetarisch, veganistisch, etc.?). 

Of je nou wilt afvallen of juist wil aankomen, er zijn dus een hoop soorten diëten waar je je aan kunt houden. Je hebt vast de namen koolhydraat arm dieet, keto dieet, intermittent fasting of paleo dieet wel eens voorbij zien of horen komen. Aan welk dieet jij je ook gaat houden, onthoud dat een streng dieet of een crash dieet moeilijk vol te houden is. De verloren kilo’s komen er vaak na afloop in korte tijd weer aan: het bekende jojo-effect. Dit komt omdat als je lichaam een paar weken honger heeft geleden, en je daarbij bent afgevallen, je lichaam daarna het voedsel dat je binnenkrijgt extra snel zal opslaan als vet. Je komt in verhouding dus sneller aan. Daarnaast bestaat het risico dat je tijdens het strenge lijnen een tekort krijgt aan allerlei voedingsstoffen. 

Zorg er dus voor dat je, of je nou af wilt vallen of dat je juist aan wilt komen, dat je dit op een verantwoorde manier doet. Laat die crash diëten dus links liggen en ga voor een gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl houdt over het algemeen in een gezond voedingspatroon, waar je jezelf ook op lange termijn aan kan houden, en voldoende beweging. Een gezond voedingspatroon hoeft niet per sé te betekenen dat je jezelf van alles gaat ontnemen, dat wordt namelijk op den duur steeds moeilijker vol te houden. Het betekent voornamelijk om maat te houden, dus niet elke keer te snoepen in plaats van normaal te eten maar om af en toe een tussendoortje te pakken. Of misschien om fast food in te wisselen voor vers gekookt eten. Elke dag bewegen helpt ook echt bij een gezonde levensstijl. Het hoeft niet eens altijd sporten te zijn, ook een rondje wandelen met de hond kan bewegen zijn of wanneer je boodschappen op de fiets doet of ‘s avonds nog een blokje om gaat. Aangeraden wordt om elke dag minstens een half uur te bewegen. Je stimuleert hiermee zowel de bloedsomloop en de stofwisseling.