38 bedrijven

Telecom

Reviewsbird

Telecom

De telecommunicatie- of telecom sector omvat alle bedrijven, particulieren en handelsorganisaties die communicatiediensten aanbieden aan mensen in Nederland. De Nederlandse telecomsector vertegenwoordigt niet alleen enorme bedragen aan jaarlijkse inkomsten, maar heeft ook een groot aantal mensen in dienst. Zowel op kantoor als in het veld. Via de telecomsector kunnen consumenten profiteren van telefoon, internet, gegevensoverdracht en een aantal extra communicatiediensten (zoals bijvoorbeeld faxen). 

Vroeger waren veel telecommunicatie velden onderworpen aan overheidsregulering of zelfs overheidsbezit, zo stond KPN bijvoorbeeld vroeger bekend als PTT en was het volledig in handen van de Nederlandse overheid. In de afgelopen jaren is echter een groot deel van de telecomsector onderworpen aan deregulering of privatisering. Dit heeft niet alleen geresulteerd in nieuwe deals en meer flexibiliteit voor consumenten, maar ook de weg vrij gemaakt voor snelle innovatie en technologische vooruitgang. Natuurlijk houdt de overheid nog steeds toezicht op de sector, maar het heeft de sector niet meer in handen. 

De telecomsector is op te delen in twee soorten communicatie: bekabelde communicatie en draadloze communicatie. Bekabelde communicatie vertegenwoordigt nog steeds het grootste veld binnen de telecomsector. Dit veld omvat bijvoorbeeld telefoon diensten via een vaste lijn, faxen en zelfs kabeltelevisie. Daarnaast omvat bekabelde communicatie ook de meeste internetdiensten, inclusief dial-up en DSL abonnementen. De telecomsector is ook verantwoordelijk voor het verzenden van draadloze communicatie, grotendeels door het gebruik van radiotorens. Dit omvat de steeds groter wordende industrie van mobiele telefoons, evenals mobiele datadiensten voor onze apparatuur.