17 bedrijven

Lenen

Reviewsbird

Lenen

Veel Nederlanders hebben wel eens een keer geld geleend of lenen op dit moment geld. Bureau Krediet Registratie (BKR), dat alle leningen die Nederlanders hebben afgesloten registreert, geeft aan dat bijna elf miljoen Nederlanders in het systeem staan die één of meerdere leningen hebben afgesloten. Dit kunnen simpele dingen zijn zoals bijvoorbeeld een telefoon abonnement, maar ook grotere leningen zoals bijvoorbeeld een hypotheek of een lening van een grote verbouwing.  

Als je eenmaal voor een lening kiest, dan komt daar best veel bij kijken. Vaak kan je er namelijk veel meer uithalen dan je denkt. Lees daarom even deze tips om slimmer te lenen: 

Kijk verder dan je eigen bank. Ondanks dat het je eigen bank is betekent dat niet per sé dat zij per definitie de scherpste rente aanbieden. Vergelijk daarom leningen en vraag altijd meerdere offertes aan. Kijk hierbij niet alleen naar de rente, maar ook naar de voorwaarden. Kan je bijvoorbeeld boetevrij aflossen? En hoelang heb je om af te lossen? 

Stem de looptijd van je lening af op de gebruiksduur van het object waar je voor leent. Stel dat je bijvoorbeeld een auto koopt en je verwacht er zo’n vier jaar in te gaan rijden, dan sluit je een lening af voor iets korter dan vier jaar. 

Los af! Kies bij voorkeur een lening met een zo kort mogelijke looptijd. Je hoort niet voor niks vaak de slogan “geld lenen kost geld” bij de reclames op TV. Het is daarom ook belangrijk om af te lossen als dit mogelijk voor jou (en boetevrij) is. 

Je gaat een lening altijd aan voor langere termijn. Maar probeer ook om verder te kijken, vraag jezelf af of je de lening volgend jaar ook nog kunt betalen, of dat jaar erna. Kan dit niet? Wacht dan toch nog maar even met het afsluiten van de lening.