Op welke manier kun je een lening aangaan?

Op welke manier kun je een lening aangaan?

Lenen

Iedereen vraagt wel eens een lening aan in zijn of haar leven. Leningen worden gebruikt voor kleine aankopen zoals telefoons en computers, maar er er worden ook leningen aangegaan voor grotere aankopen zoals huizen of auto’s.

Wat zijn leningen

Leningen zijn een manier om kleinere of grote bedragen van een financiële instelling te ontvangen. Dit bedrag zal je over een bepaalde tijd met een bepaalde rente terug moeten betalen aan de financiële instelling.

De rentevoet die je extra moet terugbetalen wordt vaak bepaald aan de hand van de terugbetalingsperiode. Hoe korter de periode hoe hoger het percentage van de rente. Dit komt doordat financiële instellingen hier geld mee kunnen verdienen.

De rente is namelijk een bedrag dat de bank ontvangt en dat ze kunnen gebruiken om zelf investeringen mee te maken. Dit is een bedrag dat jij als lener zal moeten betalen aangezien ze het geld dat ze aan jou lenen, niet meer kunnen gebruiken om te investeren!

Het is belangrijk dat je een goede relatie hebt met de financiële instelling waar je je geld gaat lenen. Je wilt namelijk niet voor onvoorziene verrassingen komen te staan wanneer het om een aanzienlijk bedrag gaat!

Een manier om de financiële instelling te vinden die het beste bij je past, is door op voorhand wat onderzoek te doen. Zo kan je bijvoorbeeld reviews lezen die andere mensen over deze instellingen hebben geschreven. Deze reviews kan je op onze website vinden!

Aan de hand van deze reviews kan je bepalen of een instelling over het algemeen een goede ervaring zal zijn of een slechte ervaring zal zijn.

Waarom worden leningen gebruikt?

Leningen zijn een manier om op een korte tijd een aankoop te kunnen doen waar je normaal gezien een langere tijd voor zou moeten sparen. Wanneer je computer kapot is gegaan en je deze nodig hebt voor je werk, kan je een lening aangaan om een nieuwe te kopen. Dit wordt echter niet zo heel vaak gedaan. Leningen worden meestal gebruikt voor grotere bedragen!

Denk maar bij het aankopen van een huis. Hiervoor heb je al gauw meer dan 50 duizend euro nodig om het huis enkel op je naam te krijgen. De kost van het volledige huis kan tussen de 150 duizend en de 500 duizend liggen. Veel mensen hebben dit geld niet zomaar op de rekening staan, en zullen daarom een lening moeten aangaan bij een bank. Als ze het geld zouden willen sparen zou dit vaak tientallen jaren duren en zal het huis waarschijnlijk niet meer te koop zijn!

Hoe moet je een lening afsluiten?

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om een lening af te sluiten. Vroeger moest je een afspraak maken bij een financiële instelling om een lening aan te vragen. Je had dan verschillende dingen nodig zoals een bewijs van inkomsten of een belastingaangifte van het voorgaande jaar om je inkomsten te bewijzen.

Tegenwoordig hoef je dit allemaal niet meer te doen, je kan namelijk ook online leningen aanvragen op deze manier verstuur je de documenten samen met het bedrag dat je graag zou willen lenen. De financiële instelling zal dan een aantal dagen de tijd nemen om na te gaan of alles wel klopt. Het duurt meestal 3 tot 7 werkdagen voordat je een antwoord kan verwachten van de financiële instelling. Bij kleine bedragen krijg je het geld meestal op je rekening gestort. Dit komt doordat het risico op financiële schade voor de instelling een stuk kleiner is dan bij een lening voor een huis.

Hoe werkt een lening wanneer je een groot bedrag wilt lenen?

Wanneer je een groter bedrag wilt lenen zal de bank er ongeveer even lang over doen om je aanvraag goed te keuren of om het af te wijzen. In je aanvraag moet je dan specificeren waarom je precies het geld zou willen lenen en, indien je dit hebt, ook een offerte van de goederen doorsturen. Dit kan bijvoorbeeld een offerte van een Auto zijn die getekend is door een autogarage, of een prijsofferte voor een huis dat je graag wilt aankopen!

Wanneer de aanvraag goedgekeurd wordt heb krijg je het geld echter niet op je rekening gestort, maar moet je de facturen die je ontvangt van het immo kantoor of van de makelaar doorsturen naar de bank. Deze controleren de factuur dan en zullen het geld direct naar de ontvanger overschrijven.

Op deze manier hebben financiële instellingen meer zekerheid dat het geld ook effectief gebruikt wordt waar het voor geleend wordt.

Ben je benieuwd naar welke leningen jij kan aanvragen? Lees dan snel verder!

Verschillende soorten leningen

Zoals we al eerder in deze blog vertelde heb je verschillende soorten leningen. Je hebt grote leningen voor een huis, maar ook kleine leningen voor een telefoon bijvoorbeeld. Deze leningen kunnen we opdelen in verschillende categorieën. We hebben er vandaag een aantal voor je uitgelegd!

Persoonlijke Lening

Een persoonlijke lening wordt afgesloten wanneer je goederen of diensten wilt aankopen die een beperkte houdbaarheid hebben. Met beperkte houdbaarheid bedoelen ze meestal dingen waar je een offerte voor kan krijgen, zoals een Auto of verbouwingen. Het geld wordt dan in een keer volledig overschreven aangezien het in een keer wordt uitgegeven.

Het voordeel aan een persoonlijke lening is dat je alles op voorhand weet. Je weet in hoeveel maanden je het bedrag terug moet betalen, je weet wat de rente op je geleende bedrag is en je weet wat je maandelijkse kost is om de lening terug te betalen!

Dit is dus vooral handig voor mensen die iets nieuws willen aankopen en niet over lange termijn verrassingen willen ontdekken!

Zakelijke Lening

Een zakelijke lening is ongeveer hetzelfde als een persoonlijke lening, het enige verschil is dat het via je eigen zaak gaat. Het bedrag wordt ook weer in een keer overgeschreven en het wordt meestal gebruikt voor een investering op lange termijn.

Denk hierbij maar aan het aankopen van een machine die je zaak nodig heeft om te kunnen bestaan of het inrichten van een bedrijfsruimte. Ook kan het geld bijvoorbeeld gebruikt worden om de bedrijfssystemen te vernieuwen en om een website te bouwen.

Een zakelijke lening is dus ongeveer hetzelfde als een persoonlijke lening, je weet namelijk op voorhand hoeveel geld je kan opnemen en hoeveel je per maand zal terug moeten betalen. Ook wordt de rentevoet op voorhand bepaald.

Hypothecaire Lening

De hypothecaire lening is de lening waar je waarschijnlijk al het meeste over hebt gehoord. Mensen moeten iedere maand de hypotheek van hun huis betalen! Dit betekent dus de lening die ze zijn aangegaan om de kost van de aankoop van hun huis te dekken. Dit is voor veel mensen de grootste lening die ze in hun leven zullen aangaan.

Het maximale bedrag van de lening zal afhangen van de waarde van het huis, de inkomsten van de persoon of personen die de lening aangaat/aangaan.

Ook hier betaal je een maandelijks bedrag waarin de rente, die je over het geleende bedrag moet betalen, ook in verrekend zit. Mensen die veel geld ontvangen met een erfenis of die de loterij winnen, betalen vaak eerst hun hypotheek af.

Wanneer je dit vroegtijdig wilt doen, krijg je vaak echter een boete aangezien de bank een hele hoop geld misloopt!

Wanneer je de hypotheek volledig hebt afbetaald, is de woning ook volledig van jou. Wanneer dit het geval is, zal je ook meer inkomstenbelasting moeten betalen voor het hebben van je huis als investering.

Wat moet je weten voordat je een lening aanvraagt?

Er zijn een aantal dingen die je altijd in je achterhoofd moet houden wanneer het aankomt op het lenen van geld.

Hoewel er verschillende soorten leningen zijn, is de essentie ervan ongeveer hetzelfde. Je wilt iets aankopen waar je op dit moment het geld niet voor hebt, of niet volledig wilt uitgeven. Je kan dan aan een financiële instelling vragen om een bepaald bedrag te lenen. Wanneer ze dit goedgekeurd hebben wordt het geld vaak op je rekening gestort of worden de facturen die je naar de instelling stuurt meteen betaald.

Een van de eerste dingen waar je bij stil moet staan is: Geld lenen kost geld. Zo betaal je rente over een geleend bedrag en zal je uiteindelijk meer moeten terugbetalen.

 Bijvoorbeeld: Wanneer je een nieuwe telefoon koopt van €1000 en je zou hier graag een
 lening voor willen aangaan, zal je uiteindelijk een bedrag van 1050 of meer moeten
 terugbetalen. Het is dus belangrijk dat je dit op voorhand ook weet

Het is voor de rest zeer belangrijk om erachter te komen welke financiële instelling het beste bij jou past. Hiervoor kan je aan vrienden of familie vragen, of je kan ervoor kiezen om reviews van voorgaande klanten te lezen! Neem eens een kijkje op onze website, wie weet vind je jouw keuze wel terug!

Meer Lenen