Kerst voorbereiden: tips, recepten en meer!

Nog even en we vieren weer met familie en vrienden een vrolijke Kerstmis! Maar om dit feest tot een goed succes te maken, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. In dit artikel kun je geïnspireerd raken met leuke kerst cadeau ideeën en helpen we je op ReviewsBird om de ideale kerst voor te bereiden.

Wanneer is het kerst?

Op 25 december, de laatste week van het jaar, komen we samen met familie en vrienden om samen kerst gezellig kerst te vieren. Kerst valt elk jaar op exact dezelfde dag en verandert nooit. Kerst mag dan elk jaar op 25 december plaats vinden, vele mensen vieren eigenlijk al een beetje Kerst, de avond ervoor, op kerstavond. Ook al is kerstavond geen officiële feestdag, toch wordt ook deze avond al kerst gevierd, wordt er lekker gegeten met je dierbaren en worden er soms zelfs al kerstcadeaus geopend.

Wanneer valt Kerstmis dit jaar?

Dit jaar, 2022, valt Kerstmis dan op een zondag. Omdat Kerstmis een feestdag is en de meeste mensen sowieso thuis zijn op zondag, krijgen de meeste mensen dan een extra vrije dag verlof.

Tegenwoordig wordt Kerstmis niet enkel en alleen op 25 december gevierd, maar is de hele kerstperiode of kerstvakantie vaak een feest voor velen.

Wat vieren we met kerst?

Op Kerstmis vieren we de geboorte van Jezus Christus. Meer dan 2000 jaar geleden zou Jezus in Bethlehem geboren zijn, nadat deze was verwekt door de Heilige Geest bij de Maagd Maria. Volgens het verhaal in de Bijbel zou Jezus geboren zijn in een kribbe in een houten stal. Hierdoor zie je vaak bij een kerstboom dan ook een kerststal staan.

Hoe accuraat is de Bijbel en de geboorte van Jezus?

Er is echter geen bewijs gevonden dat Jezus effectief op die dag geboren is. Veel aannemelijker is dat bij de overgang van het Romeinse geloof naar het Christelijke geloof enkele feestdagen werden overgenomen om de transitie te vergemakkelijken. In de Romeinse tijd was 25 december, oftewel Dies Natalis Solis Invicti, een dag waarop de Romeinen vierden dat de langste nacht voorbij was.

Tegenwoordig vieren we vooral het samenzijn, de genegenheid en de verbondenheid tijdens kerst en gedurende heel deze periode.

De beste kerst kleding kiezen voor een leuke outfit tijdens kerst

Bij een groot feest als Kerstmis hoort natuurlijke typische kerst kleding. Hoewel er geen echte dresscode bestaat voor kerst, zijn er uiteraard enkele typische outfits die worden gedragen tijdens, voor en na kerst.

Een goed voorbeeld van typische kerst outfit is een dikke wollen kersttrui, meestal met een kerstboom, rendier of Kerstman op geprint. Maar niet alleen truien zijn deel van een kerstoutfit, ook andere trends zoals sokken, broeken, strikken en zelfs onderbroeken kunnen prachtige kerst kleding zijn

Uiteraard kun je ook altijd gek doen en jezelf verkleden als een echte Kerstman met een rode kerstmuts, dikke buik en witte baard. Zo zul je gegarandeerd opvallen tijdens het kerstfeest!

Kerstkleding, het ideale kerstcadeau!

Kerst kleding wordt ook vaak als kerstcadeau gegeven met Kerstmis. Ben je nog op zoek naar een leuk kerstcadeau en heb je geen inspiratie? Dan is het misschien een leuk idee om een mooie kersttrui te kopen. Je kunt dit eenvoudig online doen, maar bekijk wel altijd even de online shop reviews. Op die manier weet je of de kwaliteit van je gekozen kerstcadeau goed is.

Wees op je opperbest tijdens het kerstfeest

Maar ook ter voorbereiding voor kerst zelf is het belangrijk om een mooie en goede kerst outfit te kiezen. Je wilt er natuurlijk best leuk uitzien tijdens het kerstfeest met je familie. Vergeet dus zeker niet om op tijd een leuke kerstoutfit te kiezen voor het feest!

Haal inspiratie uit de volgende heerlijke kerstrecepten voor een fantastisch kerstfeest.

Natuurlijk is Kerstmis helemaal niets zonder een heerlijk diner. Je kunt ervoor kiezen om uit eten te gaan, een traiteur je eten laten bereiden of je kunt zelf een lekkere kerstmaaltijd in je keuken koken.

Toegegeven, zelf een heerlijke kerstmaaltijd koken mag dan bijzonder lekker zijn, het kan soms ook een hele klus zijn. Want wat moet je nu exact eten? En hoeveel tijd moet je in de keuken staan? Om je hierbij te helpen hebben we een aantal heerlijke kerst-recepten voor je verzameld zodat je gemakkelijk een fantastische maaltijd kunt klaarmaken voor kerst.

Ossenhaas met rucola en rode wijnsaus

Als je van klassieke kerstgerechten houdt, dan is deze zeker een aanrader! Niet alleen is dit gerecht heerlijk lekker, het is ook snel en gemakkelijk klaar te maken. Ideaal dus voor wanneer je graag tijdens het kerstfeest ook wat tijd met je gasten wilt spenderen.

  • Bak de ossenhaas eerst in een met olie-verwarmd pan en bestrooi deze met zout en peper. Vergeet niet om de ossenhaas regelmatig om te draaien tijden het bakken.
  • Wanneer de ossenhaas klaar is, kun je deze van de pan nemen en wikkelen in aluminiumfolie. Zo blijft deze goed warm. Hierna bak je je knoflook en tijm in de pan met het overgebleven vet en voeg je de wijn toe. Laat deze inkoken op een hoog vuur voor ongeveer 1 min. Roer daarna de mosterd en de boter mee in de saus tot de boter helemaal is gesmolten. Breng daarna op smaak.

Nu kun je het vlees is stukken snijden en dresseren met de saus en rucola.

Gouden stoofperen

Een andere klassieker die zeker niet mag ontbreken bij een heerlijke kerstmaaltijd is dit heerlijk kerstgerecht. Hoewel de totale kooktijd van dit gerecht iets langer duurt, hoef je in principe niet heel veel hiervoor te doen. We laten het je zien.

  • Allereerst moet je je peren schillen, maar laat de steel er aan! Was je citroen proper en schil deze.
  • Breng zowel de wijn met water, suiker, citroenschil, suiker, saffraan en kaneelstokje aan de kook. Blijf roeren tot al de suiker volledig is opgelost voordat je de peren toevoegt. Zet daarna het vuur op een laag vuurtje met het deksel op de pan en laat ongeveer 45 min. garen.
  • Haal de peren uit de pan en leg ze in een schaal. Daarna laat je het vocht nog een goed kwartier inkoken tot een echte siroop. Zeef deze vervolgens over de peren en besprenkel ze met goudpoeder.

Je huis versieren met de beste kerstdecoratie voor een zalig kerstfeest.

Een van de leukste activiteiten die je kunt doen tijdens de kerstperiode is het versieren van je huis met kerstdecoratie. Weet je niet goed waar je moet zoeken naar leuke kerstdecoratie voor je huis? Kijk dan even op ReviewsBird. Hier vind je tal van goede reviews voor kerstdecoratie.

Denk bij het decoreren van je huis niet alleen aan je kerstboom. Ook je voortuin of je deur kun je decoreren met kerstversiering. Sommige mensen versieren zelfs de hele voorkant van hun huis met vrolijke kerstlichtjes.

Verstuur vrolijke kerstkaarten naar al je geliefden en dierbaren met kerst.

Ook het versturen van kerstkaarten naar je geliefden en dierbaren mag niet ontbreken tijdens het voorbereiden naar kerst. Het is de ideale gelegenheid om die oom of die tante die je al even niet meer hebt gesproken te laten weten dat je aan hun denkt.

Door een kerstkaart te sturen laat je je liefde en genegenheid tonen aan degene die in je leven belangrijk zijn. Daarom is het een goed idee om op tijd je kerstkaartjes te sturen om mensen een vrolijke Kerstmis te wensen en geluk en voorspoed voor het nieuwe komende jaar.

De kerstvakantie is een periode van liefde en genegenheid voor elkaar

De kerstvakantie is tegelijk ook een schoolvakantie voor alle schoolgaande kinderen. De overheid bepaald telkens wanneer deze plaatsvindt en scholen mogen hier niet van afwijken. Voor het jaar 2022 begint de schoolvakantie op de datum van de 24e december en eindigt 8 januari.

Maar belangrijker dan een vakantie voor schoolgaande kinderen, is de kerstvakantie toch vooral een periode van liefde en genegenheid voor elkaar. En om deze periode zo leuk mogelijk te maken is het belangrijk je goed voor te bereiden. Hopelijk ben je dankzij dit artikel een beetje verder geholpen met het voorbereiden voor een zalig vrolijke Kerstmis!

Door Rea

Delen