Wat zijn de voordelen van een compressie sportlegging?

Je hoort, of leest, het steeds vaker: de compressie hardloop- of sportlegging is een must have in een moderne sportkleding garderobe, maar waarom is dat dan? In dit artikel lees jij alle in’s en out’s over compressie sportleggings: wat het precies is, wat de voordelen zijn, hoe strak een compressie legging moet zitten, of de compressie sportlegging ook met zakken te vinden is voor dames, en of je zo’n legging eigenlijk wel de hele dag aan kan. Lees dus snel verder.

Wat is een compressie sportlegging?

Sportleggings met compressie zijn nauwsluitende leggings die worden gedragen door atleten of mensen die graag actief willen blijven. Compressiekleding is over het algemeen uit te leggen als kledingstukken die strak om de huid zitten. Deze kledingstukken zijn ontworpen om de bloedstroom te bevorderen, spiervermoeidheid te verminderen en overbelasting te voorkomen. Veel mensen dragen een compressie sportlegging tijdens en na het sporten om optimaal te profiteren van de voordelen van het herstel van deze sportkleding. De meeste compressie leggings die op dit moment op de markt zijn zijn high waisted sportleggings.

De voordelen van compressie leggings

Compressie sportleggings hebben een aantal voordelen. Allereerst worden ze meestal gedragen om de prestaties of herstelsnelheid te verbeteren tijdens het sporten. Maar compressie leggings helpen ook goed om jouw spieren warm te houden, dit voorkomt spierspanning. Daarnaast voert de legging zweet af waardoor je schuren en huiduitslag kan voorkomen. Daarnaast werken de leggings ook als pijnstilling, van spierstijfheid bijvoorbeeld en kunnen ze helpen met het stabiliseren van gewrichten.

In tegenstelling tot traditionele broeken of leggings, worden compressie broeken gedragen om specifieke medische of atletische redenen. De eerste compressie leggings werden gedragen om te voorkomen dat spataderen en andere vaatziekten zich ontwikkelen tot aandoeningen zoals bijvoorbeeld diepe veneuze trombose. Om deze reden wordt ook veel gebruik gemaakt van compressiekousen om medische redenen (voor bijvoorbeeld vliegen of tijdens de zwangerschap).

Hoe strak moet een compressie sportlegging zitten?

Een compressie sportlegging wordt vaak gedragen als een “tweede huid”, het moet dus echt comfortabel aanvoelen en de legging moet volledige bewegingsvrijheid bieden. Dat gezegd hebbende, mag het dragen van een compressie legging echt geen pijn doen! Je broek moet huid dicht zijn maar mag absoluut geen pijn doen. Als dit wel het geval is, raden we je toch echt aan om een maat groter te kiezen. Het fijne aan compressie leggings is vaak dat er ook geen ritsjes of andere scherpe dingen aan zitten, wel is het mogelijk om een compressie sportlegging met telefoonzak te kopen.

Kan je een compressie sportlegging de hele dag dragen?

Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten of je een compressie legging eventueel de hele dag zou kunnen dragen. Wij zouden zeggen: ja, waarom niet? De hele dag een compressie legging dragen kan de bloedcirculatie stimuleren en andere voordelen bieden, zoals hierboven al genoemd.

Maar heeft zo’n compressie legging dan ook nadelen? Wij kunnen niet veel nadelen vinden van compressie sportkleding maar met een beetje moeite hebben we er toch wel een paar gevonden. Het eerste nadeel is dat sommige mensen zich niet prettig voelen in compressiekleding omdat deze nu eenmaal strak zitten. Ook zijn compressie leggings over het algemeen wat duurder dan gewone leggings. Maar dit hangt ook weer af van bij welke online winkel jij shopt.

Nu weet jij inmiddels alle in’s en out’s over compressie sportleggings. Maar of je nou een sportlegging met zakken voor dames zoekt of dat je een compressie legging zoekt, of misschien zelfs wel een sportlegging van een bekend merk zoals bijvoorbeeld JD sports, het is belangrijk om te weten waar je aan toe bent voor je een aankoop doet. Lees daarom vooraf altijd even de reviews van andere mensen die jou voorgingen in hun zoektocht naar een (compressie) sportlegging. Er zijn een aantal beoordelingsplatforms, zoals bijvoorbeeld ReviewsBird, waar je recensies over allerlei bedrijven kunt vinden, zoals: Perry Sport reviews, Gymshark reviews, Nike reviews, etc. Waar wacht je dus nog op? Lees de reviews en bestel jouw legging.

Door Rea

Delen