Verzekeringen, welke heb je nodig?

Verzekeringen, welke heb je nodig?

Verzekeringen

Verzekeringen helpen je met het dekken van schade of ongelukken die jou overkomen. Het is dus belangrijk dat je goed weet welke verzekeringen er bij jou passen! Aangezien er een zeer groot aanbod is aan verschillende verzekeringsmaatschappijen kan je best voldoende onderzoek doen naar de beste verzekeringsmaatschappij voor jou!

Verzekeringen, wat houdt dat precies in?

Iedereen weet wel dat je bepaalde verzekeringen nodig hebt, maar op school krijg je niet echt aangeleerd wat verzekeringen precies zijn! Een verzekering is een dienst waarvoor je een maandelijks bedrag, de premie, betaald. In ruil daarvoor dekt je verzekeringsmaatschappij de kosten van ongelukken die je eventueel hebt. Afhangend van je verzekering en het niveau ervan, krijg je meer of minder geld om de schade te dekken.

Niveaus van verzekeringen

Heb je ooit al een verzekering afgesloten? Dan weet je waarschijnlijk ook dat er verschillende niveaus in deze verzekeringen bestaan. Je hebt bijvoorbeeld een basispakket, de goedkoopste optie, die je kan nemen om te voldoen aan verplichtingen of wanneer je denkt dat de kans op schade of kosten zeer klein is. Er bestaan echter ook uitbreidingen op je verzekering waardoor je voor meer ongelukken gedekt bent.

  “Bijvoorbeeld: Een basisverzekering voor je auto dekt de schade die jij aanricht bij
   anderen. Als jij dus een andere auto raakt, betaalt je verzekering een deel van de
   schade! De kosten die jij aan je eigen auto hebt zijn bij deze verzekering echter
   volledig voor jou! Wanneer je een duurdere verzekering neemt, kan je verzekering
   ook de schade aan jouw auto voor een deel dekken!”

Het is dus belangrijk dat je op voorhand beslist welke verzekering je neemt. Zo kan je bij de meeste algemene apparaten de verzekering niet aanpassen na de aankoop!

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Wanneer het aankomt op verzekeringen heb je vrij veel keuze over welke je wel of niet neemt, maar er zijn ook een paar verplichte verzekeringen die iedereen moet hebben!

Je moet dus nagaan waarvoor een bepaalde verzekering geldt en welke schades of financiële kosten gedekt worden en hier moet je dan over oordelen of je de verzekering al dan niet zult afsluiten.

Welke verzekeringen zijn verplicht

De verplichte verzekeringen in België komen overeen met de verplichte verzekeringen in Nederland. Een aantal van de verplichte verzekeringen in Nederland zijn:

  • Basis zorgverzekering
  • Levensverzekering (Enkel verplicht wanneer je een hypotheek afsluit!)
  • Wa-verzekering voor motorvoertuigen

Basis zorgverzekering

De zorgverzekering is zowel in België als in Nederland een verplichte verzekering, maar ook hier heb je verschillende niveaus in! Zo heb je de basis zorgverzekering, dit is het verplichte minimum dat je moet aangaan voor de wet. Je kan er zelf nog voor kiezen om extra uitbreidingen aan dit pakket toe te voegen! De basiszorgverzekering dekt kosten van de eventuele zorg die je nodig zal hebben. Denk maar aan een consultatie bij de dokter of de medicijnen die je enkel op voorschrift kan aankopen. Hier krijg je altijd een deel van vergoed wanneer je een basiszorgverzekering hebt!

Het handige aan deze verzekering is dat je bij iedere verzekeringsmaatschappij terecht kan! Ze mogen je namelijk niet weigeren voor een basisverzekering!

Levensverzekering

Dit is niet bepaald een verplichte verzekering door de wet, maar het kan wel zijn dat de partner waarbij je je hypotheek voor je huis afsluit, je verplicht om deze verzekering te nemen! Het is namelijk zo dat deze verzekering de kosten van je hypotheek verder aflossen als je om een of andere reden overlijd!

Zolang je geen hypotheek aangaat, is deze verzekering dus ook niet verplicht!

Wa-verzekering 

Dit is de meest eenvoudige verzekering die je voor voertuigen kan hebben. Met deze verzekering dek je de schade die jij veroorzaakt bij anderen! Bijvoorbeeld als je tijdens het rijden tegen iemand anders aanrijdt en het is jouw schuld, zal je verzekering de kosten dekken om de auto van de andere partij in orde te brengen!

Deze autoverzekering kun je ook nog uitbreiden naar hogere niveaus maar dit is niet verplicht! Zo heb je bijvoorbeeld een all-risk verzekering die zelfs de financiële kosten aan je eigen wagen dekt, ook wanneer jij in fout bent of wanneer jij deze schade veroorzaakt hebt door bijvoorbeeld ergens tegen aan te botsen!

De prijs van een autoverzekering zal meer zijn dan een scooterverzekering, je moet namelijk kijken naar de schade die er eventueel veroorzaakt kan worden!

Niet verplichte verzekeringen 

Er zijn ook een aantal verzekeringen die je kan afsluiten die niet verplicht zijn maar wel aangeraden! Zo kan je bijvoorbeeld een inboedel verzekering nemen op de inhoud van je huis. Wanneer er iemand dan inbreekt kan je de gestolen goederen opgeven aan de verzekering en hier nog een deel van terugkrijgen!

Uitbreiding op zorgverzekering

De zorgverzekering die je gekozen hebt, heeft een bepaald jaarlijks limiet. Als je een operatie ondergaat en de kosten van de operatie meer zijn dan je jaarlijks limiet, kan het zijn dat je hier zelf voor moet betalen. Daarom kan je best ook altijd een aanvullende verzekering afsluiten. Deze verzekering wordt gebruikt wanneer het limiet van je zorgverzekering bereikt is om alle verdere kosten voor een groot deel te dekken!

Tandartsverzekering

Bij de normale zorgverzekering worden de kosten van de tandartsen niet gedekt, indien je dit wel zou willen kan je best ook een tandartsverzekering afsluiten zodat je ook hiervoor zo goed mogelijk gedekt bent en niet voor onvoorziene kosten komt te staan!

Fietsverzekering

Je kan best een fietsverzekering afsluiten wanneer je een nieuwe duurdere fiets koopt. Met deze verzekeringen wordt de kost vaak gedekt wanneer je fiets van bij je thuis gestolen wordt. Ook hier kan je er vaak voor kiezen om een duurder pakket te kiezen zodat de schade die aangericht wordt door andere ook volledig gedekt worden.

Wanneer je een elektrische fiets koopt kan je best kiezen voor een e bike verzekering, waarmee er rekening wordt gehouden dat het om een elektrische fiets gaat!

Huisdieren verzekering

Wanneer je hond of kat schade aanricht bij een ander of schade veroorzaakt aan de eigendommen van iemand anders, wordt dit meestal opgelost door de familiale verzekeringen. Maar je kan ook een effectieve verzekering afsluiten voor de kosten die je geliefde viervoeter zelf heeft. Als het dan een ziekte krijgt of gewoon een afspraak heeft bij de dierenarts kan het zijn dat je hier ook een groot deel voor terugkrijgt!

Wat je moet weten over verzekeringen!

Zoals je kan zien zijn er dus een heel aantal verschillende verzekeringen die je kan afsluiten. De verplichte verzekeringen kan je niet omheen, maar de andere kan je volledig zelf kiezen. Ook heb je vaak verschillende niveaus bij de verplichte verzekeringen die meer dekken als je hiervoor gaat.

Je moet op voorhand dus goed nagaan welke verzekeringen er eventueel toepassing op jouw leven hebben! Heb je geen fiets? Dan is het afsluiten van een fietsverzekering ook echt niet nodig!

Zodra je besloten hebt welke verzekeringen je eventueel zou willen aangaan, moet je nog de geschikte verzekeringsmaatschappij vinden die bij je past. De meeste maatschappijen bieden verschillende verzekeringen aan zodat jij voor al je verzekeringen bij 1 maatschappij blijft. Dit is echter niet verplicht, zo kan je je autoverzekering bij een maatschappij afsluiten en je levensverzekering bij een andere!

Je vraagt je nu waarschijnlijk het volgende af: “Welke verzekeringsmaatschappij past het beste bij mij?” Eerst en vooral moet je nagaan of de verzekering die aangeboden wordt, wel alles dekt wat jij verwacht. Hierna kan je best nagaan wat andere mensen hun ervaring was met deze maatschappij! Hiervoor lees je best reviews, dit is namelijk een handige manier om erachter te komen wat andere mensen van een verzekeringsmaatschappij vinden!

Je kan reviews over verzekeringen terugvinden op onze website! Wie weet staat de maatschappij die jij aan het bekijken bent er ook wel tussen!

Meer Verzekeringen