Financiën! De gids voor beginners.

Financiën! De gids voor beginners.

Financieel

Op de middelbare school leren we veel verschillende dingen zoals wiskunde, geschiedenis en verschillende vakken zoals scheikunde! Wat we echter bijna nooit gekregen hebben zijn lessen die gaan over het beheren van je eigen vermogen en hoe je dit het beste kan laten groeien!

Wat is vermogen?

Voordat we je kunnen uitleggen hoe je je vermogen het beste beheerd is het belangrijk dat je weet wat het eigenlijk is. Je eigen vermogen is de waarde van al je bezittingen, verminderd met de waarde van de schulden die je op jouw naam hebt staan.

Aangezien “je bezittingen” een nogal vage term is, hebben we hier een aantal voorbeelden van de dingen die tot je vermogen behoren:

  • Auto&rsquo
  • Antiek
  • Spaargeld
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Huis

Zoals je kan zien behoren dus niet al je bezittingen tot je vermogen. In sommige gevallen worden spullen zoals je kleding, je computer of je televisie wel als je vermogen beschouwt! Maar dit is eerder een uitzondering op de regel!

We kunnen concluderen dat je vermogen dus vooral uit dingen bestaat die een grote monetaire waarde kunnen hebben. Veel mensen weten niet hoe ze deze spullen of diensten optimaal kunnen gebruiken of hoe ze de monetaire waarden hiervan kunnen beheren. Veel mensen laten bijvoorbeeld hun spaargeld gewoon op hun rekening in plaats van het te gebruiken om hun vermogen te doen groeien!

Je vermogen opbouwen

Iedereen wilt natuurlijk een zo groot mogelijk vermogen krijgen, maar door op een normale manier geld te sparen gaat dit meestal niet zo goed vooruit! Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende manieren bestaan om je vermogen op te bouwen.

Gelukkig bespreken we in deze blog een manier om waar jij je vermogen mee kan opbouwen, namelijk: beleggen!

Beleggen voor beginners

Mensen denken vaak dat ze door het spaargeld op een spaarrekening te zetten een slimme keuze maken. Dit is echter niet zo, wanneer je je geld voor een langere tijd op een spaarrekening laat staan zal dit nooit passief kunnen groeien. Het is dus enkel het geld wat jij inlegt en de kleine rente van 0.01% tot 0.1% die je jaarlijks uitbetaald krijgt.

Beleggen is een goede manier om je spaargeld te laten groeien, maar het kan moeilijk zijn om mee te beginnen. Investeren of beleggen kan je namelijk op verschillende manieren doen! Zo zijn er online platformen waar je aandelen of obligaties van verschillende bedrijven kan kopen of je kan er voor kiezen om goud of zilver aan te kopen. Dit is echter niet aan te raden voor iemand die pas begint met beleggen.

Dit komt doordat de aandelenmarkt moeilijk te begrijpen is en als je niet goed weet waar je mee bezig bent, kan het zelfs zijn dat je een hele hoop geld verliest!

Om dit te voorkomen hebben we een aantal tips die je in het begin kunnen helpen!

Tip #1: Geld voor noodgevallen
Naast je spaargeld, zou je ook een aparte rekening kunnen openen waar je geld voor noodgevallen spaart.

Je kan bijvoorbeeld best 6 maanden van persoonlijke uitgaven aan de kant hebben voor het geval dat je 6 maanden niet kan werken. Zo kan je in het geval van werkloosheid toch nog al je rekeningen betalen en je normale leven leiden!

Zodra je dit bedrag op een rekening hebt staan, is het belangrijk dat je dit ook echt alleen maar in noodgevallen gebruikt!

Tip #2: Vraag om Financieel advies
Voordat je ook maar denkt aan het investeren in de aandelenmarkt, is het geen slecht idee om een afspraak te maken met een financieel adviseur die je financieel advies kan geven!

Een financieel adviseur zal je persoonlijke financiële situatie bekijken en analyseren en aan de hand van zijn of haar analyse zullen je adviezen kunnen geven over wat je het beste kan doen!

Je vindt een financieel adviseur vaak bij je eigen bank, maar je kan ook op zoek gaan naar een zelfstandige adviseurs die je kunnen helpen!

Aangezien je voor de diensten van een adviseur vaak moet betalen is het belangrijk dat je op voorhand wat onderzoek doet naar de diensten van de adviseur. Zo kan je op onze website de ervaringen van voorgaande klanten vinden die het hebben over de financiële adviseurs van bedrijven!

Als je weet dat mensen dan vaak een goede ervaring hebben gehad met een bepaalde adviseur, kan jij met een gerust hart het advies van deze persoon opvolgen!

Het lezen van ervaringen kan je doen op onze website! Neem een kijkje en wie weet vind je jouw adviseur er wel tussen!

Tip #3: hou je aan je doel
Voor veel mensen is het handig om te investeren op langere termijn! Maar hier heb je discipline voor nodig. Wanneer je gaat investeren, moet je weten dat de markt stijgt en daalt.

Het is daarom belangrijk dat wanneer je een investering doet, je niet panikeert wanneer de markt een beetje daalt! Ook kan je best wachten met je investering te verkopen tot wanneer het een meerwaarde of terug gelijk is aan het bedrag dat je ingelegd had.

Deze tips kunnen helpen wanneer je zelf van plan bent om de investeringen te beheren, maar er zijn ook bedrijven die je hiermee kunnen helpen! Dit heet vermogensbeheer.

Waarin kan je investeren?

Er zijn veel verschillende dingen waarin je kan investeren. Zo is het kopen van een huis een goede investering voor op lange termijn, maar je kan ook kleinere investeringen doen.

Zo kan je bijvoorbeeld aandelen kopen van een bedrijf, of je kan zelfs investeren in Cryptocurrency.

Doordat cryptocurrencies zeer onstabiel zijn, is het vaak riskant om hierin te investeren. We raden je daarom aan om niet alles in cryptocurrencies te investeren. Neem bijvoorbeeld een bepaald maandelijks bedrag dat je niet nodig zou hebben, en investeer dit voor een deel in de aandelenmarkt en het andere deel in cryptocurrencies. Wanneer een van de twee investeringen dan op verlies uitdraaien, heb je nog altijd de andere investering die goed kan gaan!

Andere dingen waar je in kan investeren zijn obligaties en aandelen bij bedrijven. Deze zijn het meest populair, maar zijn moeilijk om te begrijpen. Hier kan je al snel een foute keuze maken.

Vermogensbeheer, wat is het eigenlijk?

Vermogensbeheer, ook wel investment management of asset management genoemd, is het beheren van grotere vermogens. Het beheren van deze vermogens wordt meestal gedaan door derde partijen zoals verantwoordelijke in een bank of andere gespecialiseerde bedrijven!

Zo kan je bijvoorbeeld een maandelijkse betaling doen aan een investerings account, en de bank of het bedrijf waar je dit account hebt zal dit geld dan voor jou gaan investeren.

Het bedrijf zal jouw geld dus gaan investeren. De enige inspraak die jij hebt is of je wilt investeren met een laag risico op verlies, of dat je wilt investeren in dingen met een hoger risico van verlies!

Waarom zou iemand kiezen voor een investering met een hoog risico op verlies? Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig: Meer winst!

Over het algemeen zal een investering met laag risico je ergens tussen de 4-8% winst opleveren, een investering met een hoog risico heeft daarentegen gemiddeld tussen de 12-15% winst!

Let op! Bij het investeren heb je altijd de kans dat je je geld kan verliezen!

Voordat je aan een investering begint, raden we aan om toch ergens een afspraak te maken voor beleggingsadvies!

Wat je moet weten om je vermogen op te bouwen

Voordat je aan beleggingen zou beginnen, is het vrij belangrijk dat je zekerheid hebt. Hiermee bedoelen we dat je best eerst al je schulden kan aflossen en een aantal maanden aan reserves aan de kant hebt staan.

Wanneer je dit eindelijk hebt, kan je beginnen met je investeringen! Je kan ervoor kiezen om zelf je investeringen te beheren, maar als nieuwkomer tot de investerings wereld is het best als je je vermogen laat beheren door iemand die er jarenlang voor gestudeerd heeft!

Financieel adviseurs zullen je namelijk kunnen helpen met het kiezen van juiste investeringen of ze kunnen zelfs de investeringen voor jou doen! Hierbij kan je dan kiezen of je wilt investeren in iets met een hoog of laag risico!

Beleggingen zijn niet de enige vorm van investeringen! Huizen of appartementen zijn ook een goede investering waarmee je je vermogen kan laten groeien. De meeste mensen zullen echter wel een lening moeten aangaan, waardoor het vermogen ook weer zal dalen!

Ook hier kan je financieel adviseur je bij helpen!

Voordat je je geld toevertrouwt aan een financieel adviseur kan je best wat reviews lezen over de diensten die hij of zij aanbiedt. Door middel van het lezen van de ervaringen van voorgaande klanten kan je namelijk beter bepalen of de diensten wel bij jou passen!

Meer Financieel